Άρης Παυλής και Ιφιγένεια Παπυτσα

Ιφιγένεια  (Στιχουργός , Tραγουδίστρια) - Άρης Παυλής (Συνθέτης, Ενορχηστρωτής)

 

Νάμα σημαίνει:(στα Ελληνικά) καθαρό νερό πηγής.

Οι Νάμα είναι :Η Ιφιγένεια (ερμηνεύτρια, στιχουργός) και ο Αριστείδης Παυλής (συνθέτης, ενορχηστρωτής)

Πρωτοεμφανίστηκαν στην ελληνική μουσική σκηνή τον Απρίλη του 1992 με την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά που φέρει το όνομά τους "ΝΑΜΑ".

Πρωτότυποι, εύστοχοι στο στίχο και τη μουσική, με τραγούδια όπως ο "Οδυσσέας", "Χάνομαι", "Εμείς θα φύγουμε γι'αλλού"κέρδισαν την αγάπη του κοινού και μια θέση ανάμεσα στους δημιουργούς του ποιοτικού σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού.

Δύο χρόνια μετά, το καλοκαίρι του 1994,κυκλοφορεί η δεύτερη δουλειά με γενικό τίτλο "ΝΑΜΑ ΙΙ".

Με το LP αυτό απαντούν στην αμείωτη ανάγκη του μουσικόφιλου Έλληνα για το τραγούδι που τον αφορά, ως μέσο έκφρασης και επικοινωνίας με τραγούδια όπως "Πρίγκηπας Αλήτης", "Μαζί σου πάρε με", "Σφαίρα από γη και θάλασσα", "Τα καλύτερά μας χρόνια".

Τον Αύγουστο του 1995 κυκλοφορούν το LP"ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ" όπου διασκευάζονται δέκα τραγούδια που άφησαν εποχή :"Μια αγάπη για το καλοκαίρι"(Γ.Σπανού-Γ.Παπαστεφάνου),"Πολλές φορές"(Μ.Χιώτη-Χ.Κολοκοτρώνη), "Πες μου μιαλέξη"(Μ.Χατζιδάκη.Α.Σακελλάριου),"Οι Μάγοι" (Δ.Σαββόπουλου),"Πήρες πια τα μάτια σου"(Μ.Πλέσσα-Δ.Στρατηγοπούλου),"Να διώξω τα σύννεφα" (Η.Παπακώστα-Α.Δασκαλόπουλου) που κατα γενική ομολογία κάποιες ήταν για την εποχή από τις ωραιότερες διασκευές που έγιναν ποτέ.

Πιστοί στο δρόμο που οι ίδιοι χάραξαν με την ρυθμική πολυμορφία και το προσωπικό τους χρώμα στην ενορχήστρωση και το στίχο, παρουσιάζουν ακόμα δέκα καινούρια τραγούδια με τον γενικό τίτλο "ΝΑΜΑ ΙΙΙ- Ζωή Παράσταση".  Ροκ πινελιές ("Να πονάς","Μου κρατάς το τέλος")ελληνικοί ρυθμοί ("Αγάπη μου αλλού","Δέκα Σεπτέμβρη")και η πάντοτε παρούσα jazzy διάθεση των ΝΑΜΑ άλλοτε ατμοσφαιρική ("Ποιά Φωτιά") και άλλοτε απογειωμένη ("Ζωή Παράσταση")συνθέτουν τον πολύχρωμο καμβά μιας συλλογής γεμάτης εκπλήξεις.

Ανανεωμένοι με ροκ ήχο και δυναμικές ερμηνείες οι ΝΑΜΑ κυκλοφορούν το καλοκαίρι του 2001 τέσσερα καινούρια τραγούδια "Μια Κυριακή","Σε άνυδρη γη","Why" και "Σβήνουν ένα ένα" σε ένα cd single με τίτλο "Μια Κυριακή".

Για το "ΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ" κέρδισαν το βραβείο "ΑΡΙΩΝ" (1η απονομή), Καλύτερο Ποπ Συγκρότημα.

Ακολούθησε το 2002,από την ΕROS, το LP "NAMA IV", που περιλαμβάνει τα τραγούδια του cd single "Μια Κυριακή" και εννέα ακόμα τραγούδια μεταξύ τους :"Δεν είμαι εδώ", "Κανένας", "Σπασμένο Γυαλί".

Το καλοκαίρι του 2004 κυκλοφόρησε από τη Λύρα, «To ψαράκι» cd single, με τρία τραγούδια που ξυπνούν τις χορευτικές μας διαθέσεις! Jazz latin ρυθμός για το «Καπέλο», world latin για το «Mambo Solera», jazz blues για το ομότιτλο «Ψαράκι» που υπάρχει σε δύο εκδοχές και έγινε επιτυχία του καλοκαιριού!

Το Καλοκαίρι του 2005 οι Νάμα κυκλοφόρησαν το νέο τους cd με γενικό τίτλο "Ένα Μακρύ Ταξίδι" (περιλαμβάνει το cd single «Το Ψαράκι»).

Δώδεκα τραγούδια, σταθμοί μιας απολαυστικής διαδρομής, σε στίχους της Ιφιγένειας και μουσική του Αριστείδη Παυλή γίνονται η αφορμή, για να γνωρίσουμε καινούρια και να θυμηθούμε γνώριμα μουσικά τοπία που οι Νάμα αποτυπώνουν με τον μοναδικό τους ήχο.

Για το "Ένα μακρύ ταξίδι" κέρδισαν το βραβείο "ΑΡΙΩΝ" (6η απονομή), Καλύτερο Ποπ Συγκρότημα.

To 2008 οι Νάμα κυκλοφορούν από την LYRA το άλμπουμ με γενικό τίτλο ΄΄Το φως και η αρχή΄΄ που σηματοδοτεί το τέλος της πορείας τους.